A gerincsérv, melyet számos mítosz és tévhit övez a mozgásszervi panaszok reflektorfényében áll. Annyit viszont érdemes tudni róla, hogy a gerincet alkotó csigolyák közötti porckorongok sérüléséből adódik. A porckorongok fontos szerepet játszanak a gerinc rugalmasságában és mozgékonyságában.
Azonban sérülés esetén minden szövet képes károsodni – és a gerinc sem kivétel ez alól. Ilyenkor a porckorongok belső kocsonyás anyaga kitüremkedhet a korong külső rostos részén keresztül. Ezt nevezzük gerincsérvnek.

A folyamat hasonló ahhoz, mint amikor megvágjuk az ujjunkat: először vérzés, majd gyulladás, hegesedés és végül gyógyulás következik be. Mivel a szervezetünk az öngyógyításra és túlélésre van programozva, a sérülések után beindulnak a regenerációs folyamatok. Azonban ez nem történik meg azonnal, és a legtöbb esetben érdemes a teljes gyógyulást kivárni, viszont ez időbe telik.

A gerincsérv spontán gyógyulásának valószínűsége egy 2017-es vizsgálat szerint akár 66%-os is lehet. [1]

Minél nagyobb egy sérülés, a regeneráció is annyival több időt igényel. Ez lenne a logikus, viszont az egyik kivétel a gerincsérv.

Több tanulmány kimutatta, hogy minél előrehaladottabb a sérvesedés (pl. kiszakadt gerincsérv), annál nagyobb valószínűséggel gyógyul spontán.

Mi is valójában a porckorong sérv?

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongnak fontos szerepe van a mozgásban és a kompressziós erők leküzdésében. A külső rostos kéreg (annulus) adja a vázat és ebben egy kocsonyás anyag (nucleus) található. Akkor beszélünk gerincsérvről, ha ez a körkörös rost átszakad és a belső kocsonyás mag kitüremkedik.  

A kitüremkedés 4 stádiuma:

Nagyobb sérv, gyorsabb gyógyulás

Tanulmány is alátámasztotta, hogy a kiszakadt gerincsérv regressziója 77% valószínűségű, még az enyhébb változatú protuziónál ez csak 33%.

A teljes visszahúzódás aránya is ezt a tendenciát mutatja. Kiszakadt gerincsérvnél 43%, protuziónál 15%. [2]

Ez azt jelenti, hogy akinek kiszakadt gerincsérve van, annak nagyobb eséllyel visszahúzódik, mint akinek csak kismértékű a kitüremkedés. Ennek ellenére, nagyon sok kiszakadt sérv, idő előtt a szike áldozata lesz.

A gerincsérv és a kiszakadt (kifakadt) gerincsérv tünetei

A gerincsérv és a kiszakadt gerincsérv között tünetek alapján gyakran nehéz különbséget tenni. Sok esetben előfordul, hogy a kiszakadt gerincsérv semmilyen tünetet nem mutat, így csak szakorvosi vizsgálat során diagnosztizálható. Mindazonáltal vannak jellegzetes tünetek, amelyek utalhatnak a problémára. Ilyen tünetek például a derékba, illetve a lábakba sugárzó éles vagy égő fájdalom, a láb és a lábfej érzéskiesése vagy bizsergése, az izomerő csökkenése és az izomreflexek elvesztése. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a tünetek más betegségeknél is előfordulhatnak, így a pontos diagnózishoz mindig orvosi és gyógytornász vizsgálat szükséges.

Hogyan magyarázható?

A gerincsérv visszahúzódására három elmélet létezik:  

  1. Visszahúzódás elmélete
    A McKenzie terápia alapját képező elmélet azt sugallja, hogy a gerincsérv képes visszahúzódni az eredeti discusába a biomechanikai törvényszerűségek következtében. Kutatások igazolták ezt az elméletet, melyek in vitro körülmények között vizsgálták a sérült porckorongokat és megállapították, hogy bizonyos pozíciókban és terhelések alatt a sérv valóban visszahúzódik.
  2. Dehidrációs elmélet
    Ez az elmélet a sérv kiszáradásán és zsugorodásán alapul, ami hosszú időn át tart. Az MRI vizsgálatokból levont következtetések azt mutatják, hogy a gerincsérv mérete az idő előrehaladtával csökken, mivel a kitüremkedő kocsonyás anyag elveszíti nedvességét és zsugorodik.
  3. Gyulladásos reakció és neovaszkularizáció elmélet

    Amikor a kitüremkedő kocsonyás anyag az epidurális térbe kerül, a szervezet “idegen testként” érzékeli és elindul egy gyulladásos válaszreakció. Ez a válasz magában foglalja az új véredények, az úgynevezett neovaszkularizáció kialakulását a sérült területen, valamint a gyulladásos sejtek, mint a makrofágok és limfociták megjelenését. Ezek a sejtek a kocsonyás anyagot kezdik el lebontani, ezáltal segítve a gyógyulását. A magasabb gyulladásos válasz lehet az előrehaladott gerincsérv gyorsabb spontán gyógyulásának magyarázata.
Így gyógyítja szervezetünk a gerincsérvet.

Minél rosszabb a helyzet, annál nagyobb a gyulladásos folyamat, annál több kis ér alakul ki a helyreállítás miatt. Ez magyarázza, hogy miért nagyobb a spontán gyógyulás az előrehaladott gerincsérvnél és hogyan képes teljesen eltűnni.

A helyreállítási folyamat néhány héttől hónapokig is eltarthat.

Ennek megbecsülése nagyon nehéz, mivel sok tényező befolyásolja. Egyes vizsgálatok szerint a gerincsérv egyharmada felszívódik az első 6 hétben, a maradék kétharmad 6 hónap alatt. [3]

Akikkel megtörtént


A képen egy 29 éves nő gerincének MR felvételét látjuk. Az „A” jelű képen egy gerincsérv látható, ami idegkompressziót okoz (ekkora sérvet már műteni szoktak). Öt hónap elteltével a gerincsérv teljesen eltűnt, konzervatív terápia segítségével – ezt a „B” jelű képen tekinthetjük meg. A két felvétel közötti különbség még laikus szemmel is szembetűnő [4].

Amikor az orvos a beteg

Egy 34 éves nőnél, aki maga is orvos, az MR felvétel gerincsérvet mutatott, mely lábba sugárzó tünetekkel és izomerő gyengeséggel járt (ez műtéti indikációt jelent). Ennek ellenére nem a műtéti beavatkozást választotta. Konzervatív terápia alkalmazásával másfél évvel későbbi MR felvétel azt mutatta, hogy a sérv teljes regressziót mutatott, bár még néhány tünete megmaradt. Két év alatt azonban a tünetei teljesen megszűntek és panaszmentessé vált.

Gerincsérv kezelése manuálterápiával

Mikor kell műteni a gerincsérvet?

Bár gyógytornász-manuálterapeutaként elsősorban a test természetes gyógyulási képességének támogatását részesítem előnyben, el kell ismerni, hogy bizonyos helyzetekben a sebészeti beavatkozás a legjobb választás.

Minden esetben kiemelt fontosságú az orvosi vagy sebészi konzultáció, különösen akkor, ha:

  • Tartós és intenzív fájdalmat észlelünk
  • Reflex kiesés tapasztalható
  • Izomgyengeséget érzékelünk
  • A konzervatív kezelési módszerek (pl. gyógytorna, gyógyszerek, fizikoterápia) nem hoznak eredményt, vagy a tünetek rosszabbodnak.

A cauda equina szindróma külön kategóriát képvisel, hiszen ez az állapot azonnali sebészeti beavatkozást igényel. Ez egy sürgősségi helyzet, mely a gerincvelő alsó ideggyökeinek kompressziójából ered. Jellemző tünetei közé tartoznak a vizelet- és székletürítési zavarok, a nemi funkciók károsodása, valamint az alsó végtagok érzéskiesése. Ha valaki ezeket a tüneteket észleli, akkor nem szabad a gerincsérvet “házilag kezelni”, barátoktól tanácsot elfogadni, azonnal orvosi segítséget kell kérnie.

{BANNER}

Ha az idő meggyógyítja, akkor semmi teendőnk? 

Ha megfelelő aktivitást végzünk, mint például gyógytorna, manuálterápia, masszázs, jóga vagy séta, jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt. Ha ezek bármelyike csökkenti a panaszokat vagy nem erősíti azokat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy támogatjuk a test spontán regenerációját.

Ha egy adott testmozgás vagy testhelyzet erősíti a tüneteinket, érdemes komolyan venni testünk jelzéseit és másfajta mozgásformát választani. Amennyiben a tünetek tartósan fennállnak és nem enyhülnek, célszerű szakértői segítséget kérni.

Adjunk időt és kedvező mozgással támogassuk a gyógyulást!

“Az idő (majdnem) mindent meggyógyít.”

Összefoglalva

A gerincsérv súlyos és fájdalmas állapot lehet, de a spontán gyógyulás esélye fennáll. Azonban fontos, hogy a betegek orvosi tanácsot kérjenek és konzervatív kezelési lehetőségeket mérlegeljenek, mielőtt sebészeti beavatkozás mellett döntenének.

Interjú a Karc FM-en

Források

[1] Zhong M, Liu JT, Jiang H, Mo W, Yu PF, Li XC, Xue RR. Incidence of Spontaneous Resorption of Lumbar Disc Herniation: A Meta-Analysis. Pain Physician. 2017;20(1):E45–E52. PubMed #28072796.
[2] Chiu CC, Chuang TY, Chang KH, Wu CH, Lin PW, Hsu WY. The probability of spontaneous regression of lumbar herniated disc: a systematic review. Clin Rehabil. 2015 Feb;29(2):184–95. PubMed #25009200.
[3] Spontaneous regression of lumbar disc herniation: Conservative treatment in a case with motor deficit
[4] Resolution of Lumbar Disk Herniation without Surgery – Jennifer Hong, M.D., and Perry A. Ball, M.D.